- Advertisement -
13.5 C
Tirana
Wednesday, October 4, 2023

FERRARI DHE MERCEDES, SFIDA AERODINAMIKE E RREZEVE X

Must read

ETEC 2022/ Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë

Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) që do të zhvillohet më 24-27 Shtator...

ETEC 2022/ Shqipëria në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore

Këtë fundjavë do të jemi në Zadar të Kroacisë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) për të promovuar #SigurinëRrugore te fëmijët. Shqipëria do të përfaqësohet...

ACA organizon për herë të parë “Digital Motorsport Cup”

Auto Club Albania do të organizojë për herë të parë Digital Motorsport Cup, një event që është risi në vendin tonë. Kompeticioni do të...

Cross Car në Shqipëri, ndiqni specialen në TV Klan

Në emisionin e radhës “Jo vetëm modë” në Tv Klan i është kushtuar një kronikë speciale pilotit kampion të Kampionatit Kombëtar të Kartingut 2020,...

Në një video-animacion shpjegohet qasja e ndryshme e dizajnit të zgjedhur nga dy rivalët për menaxhimin e flukseve të ajrit

Koncepti aerodinamik i Ferrari SF90 dhe ai i Mercedes W10 ndryshojnë kryesisht për shkak të qasjes së ndjekur nga teknikët e Maranellos, krahasuar me kolegët rivalë të ekipit të Brackley në drejtim të menaxhimit të rrjedhave të ajrit që ndikojnë në pjesën e përparme. Rregullat e reja që po aplikohen ketë vit, e thjeshtuan këtë element, duke e privuar atë nga pjesët e sipërme që kishin deri vitin e kaluar duke e rritur gjerësinë e saj nga 180 në 200, kanë lejuar interpretimin e saj të ndryshëm mes ekipeve. SF90 ka një mjedis bazuar në konceptin Out Wash (devijimi i rrjedhjes së ajrit jashtë rrotave të para, ndërsa Ferrari ndjek një mjedis më konvencional, bazuar në In Wash dhe Wash Up (devijim për brenda rrotave dhe lart).    

ZGJEDHJA E FERRARIT

Këto zgjedhje, shumë të ndryshme nga njëri-tjetri, nënkuptojnë një konformitet thellësisht të ndryshëm të deflektorëve përpara anëve. Kjo, në fakt, është për shkak të sasisë thellësisht të ndryshme dhe të cilësisë së rrjedhës që këto elemente duhet të menaxhojnë në këtë fushë të dy njësive të vetme. Konkretisht, ato të Ferrarit janë mjaft të thjeshta në konformimin e tyre, me një përhapje të gjeneratorëve të vorbullës të koncentruar pothuajse ekskluzivisht në pjesën e tyre të poshtme. Sasia e drejtpërdrejtë e rrjedhës drejt zonës qendrore të makinës në të vërtetë është zvogëluar falë konceptit të devijimit të jashtëm.

ZGJEDHJA E MERCEDES

Nga ana tjetër, te Mercedes, kompleksiteti i devijuesve të rrjedhës është më i lartë, i karakterizuar nga një seri e lartë profilesh që i përbëjnë ato, për shkak të sasisë më të madhe të rrjedhjes së ajrit. Drejt pjesës së prapme, pavarësisht anës së theksuar të karrocerisë së Ë10, dallimet duken më pak të rëndësishme, me pjesën e fundit të karakterizuar në të dy makinat me më shumë vrima bluarje në seri për të gjeneruar një valë anësore që optimizon efikasitetin.

CILA ËSHTË MË E MIRA?

Duhet të sqarohet se dallimi i koncepteve të ilustruara këtu nuk nënkupton që një nga dy zgjedhjet përfaqëson automatikisht një më të mirën. Një makinë F1, në fakt është një sistem kompleks, ku balanca aerodinamike është funksionale në atë dinamike dhe anasjelltas. Prandaj, përqendrimi në një element të vetëm që tregon performancën e gjeneratorit të vetëm në pistë, paraqet një gabim, ose më keq, një teknikë të rreme.   

- Advertisement -

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article

ETEC 2022/ Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë

Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) që do të zhvillohet më 24-27 Shtator...

ETEC 2022/ Shqipëria në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore

Këtë fundjavë do të jemi në Zadar të Kroacisë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) për të promovuar #SigurinëRrugore te fëmijët. Shqipëria do të përfaqësohet...

ACA organizon për herë të parë “Digital Motorsport Cup”

Auto Club Albania do të organizojë për herë të parë Digital Motorsport Cup, një event që është risi në vendin tonë. Kompeticioni do të...

Cross Car në Shqipëri, ndiqni specialen në TV Klan

Në emisionin e radhës “Jo vetëm modë” në Tv Klan i është kushtuar një kronikë speciale pilotit kampion të Kampionatit Kombëtar të Kartingut 2020,...

Auto Club Albania prezanton disiplinën më të re në motorsportin shqiptar, Cross Car

Jeni gati për adrenalinë, spektakël dhe risi?! Automobile Club Albania prezanton një disiplinë të re garash që i shtohet motorsportit në Shqipëri. Bëhet fjalë...