- Advertisement -
22.5 C
Tirana
Wednesday, June 12, 2024

Lobim i suksesshëm i Klubit të Automobilit të Shqipërisë (ACA) për rregulloren e reduktimit të emetimeve

Must read

ETEC 2022/ Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë

Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) që do të zhvillohet më 24-27 Shtator...

ETEC 2022/ Shqipëria në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore

Këtë fundjavë do të jemi në Zadar të Kroacisë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) për të promovuar #SigurinëRrugore te fëmijët. Shqipëria do të përfaqësohet...

ACA organizon për herë të parë “Digital Motorsport Cup”

Auto Club Albania do të organizojë për herë të parë Digital Motorsport Cup, një event që është risi në vendin tonë. Kompeticioni do të...

Cross Car në Shqipëri, ndiqni specialen në TV Klan

Në emisionin e radhës “Jo vetëm modë” në Tv Klan i është kushtuar një kronikë speciale pilotit kampion të Kampionatit Kombëtar të Kartingut 2020,...

Auto Club Albania mirëpret vendimin e pritshëm të Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë për reduktimin e emetimeve

Më 22 shtator 2018, me rastin e Ditës pa makina, Ministri i Mjedisit dhe Turizmit të Shqipërisë njoftoi synimin e Qeverisë Shqiptare për miratimin e Vendimit të Këshillit të Ministrave për masat kundër ndotjes së ajrit nga shkarkimet e mjeteve motorike dhe reduktimin e shkarkimeve në ajër të ndotësve të gaztë.

Pjesa më e madhe e flotës së makinave në Shqipëri ka një moshë mesatare mbi 20 vjet, ndërsa mosha mesatare e flotës së makinave është 10 vjet. Pjesa e tregut të automjeteve të reja është 3% në 6 vitet e fundit. Si rezultat, ka patur ndikim të rëndësishëm si në sigurinë rrugore ashtu edhe në çështjet e shëndetit. Nga njëra anë, pothuajse 90% e aksidenteve të makinave kanë përfshirë makina më të vjetra se 10 ose më shumë vite. Nga ana tjetër, ka një numër të vazhdueshëm njerëzish që vuajnë nga sëmundjet e shkaktuara nga ndotja e ajrit.

Rregullorja e re parashikohet të fillojë efektet që nga data 1 janar 2019. Qëllimi i rregullores së re është mbrojtja e shëndetit të qytetarëve shqiptar nga emetimet e gazit dhe grimcave të prodhuara nga makinat përmes futjes së masave më strikte mbi importin e makina të reja dhe të përdorura. Rregullorja vendos standardin Euro5 për importin e makinave të reja dhe një limit prej 10 vjetësh për importin e makinave të përdorura.

Auto Club Albania ka lobuar për çështjen e reduktimit të emetimeve me qeverinë shqiptare dhe palët e interesuara, për një kohë të gjatë dhe është me të vërtetë krenar tani që ky projektvendim pritet të hyjë në fuqi.

Për një informacion më të detajuar ndiqni linkun në vijim: http://www.monitor.al/zbardhet-projektvendimi-si-behet-ndalimi-importit-te-makinave-te-vjetra-se-10-vite-dhe-nen-euro-5/

- Advertisement -

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article

ETEC 2022/ Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë

Uniforma Zyrtare e ekipit që do të përfaqësojë Shqipërinë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) që do të zhvillohet më 24-27 Shtator...

ETEC 2022/ Shqipëria në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore

Këtë fundjavë do të jemi në Zadar të Kroacisë në Konkursin Evropian Edukativ për Sigurinë Rrugore (ETEC) për të promovuar #SigurinëRrugore te fëmijët. Shqipëria do të përfaqësohet...

ACA organizon për herë të parë “Digital Motorsport Cup”

Auto Club Albania do të organizojë për herë të parë Digital Motorsport Cup, një event që është risi në vendin tonë. Kompeticioni do të...

Cross Car në Shqipëri, ndiqni specialen në TV Klan

Në emisionin e radhës “Jo vetëm modë” në Tv Klan i është kushtuar një kronikë speciale pilotit kampion të Kampionatit Kombëtar të Kartingut 2020,...

Auto Club Albania prezanton disiplinën më të re në motorsportin shqiptar, Cross Car

Jeni gati për adrenalinë, spektakël dhe risi?! Automobile Club Albania prezanton një disiplinë të re garash që i shtohet motorsportit në Shqipëri. Bëhet fjalë...